31 Aralık 2009 Perşembe


FELLAH KÖFTE
Malzemeler
300 gr yağsız dana kıyma
2 su bardağı köftelik bulgur
1,5 su bardağı un
2 yumurta
tuz
Sosu İçin
1 su bardağı zeytinyağı
3 adet doğranmış domates
4 adet ince doğranmış sivri biber
1 baş ince kıyılmış sarımsak
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
ince kıyılmş maydonoz
tuz,kırmızı pul biber
Yapılışı
Öncelikle geniş bir kabta bulgur(bulgur tane tane olmalı) kaynamış su ile yavaş yavaş ıslatılır.Üzeri kapatılarak arada karıştırlılıp gerektiğince su ilave edilir.Daha sonra bulgur iyice soğuduktan sonra un ve yumurta ilave edilerek iyice yoğurulur.Ardından kıyma ve tuz eklenerek ( yaklaşık yarım saat) yoğrulmaya devam edilir.Geniş bir tencerede su kaynatılır.Hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar kopararak avuç içinde yuvarlanıp içlerine parmakla bastırılır.Kaynamış olan suya atılıp 5 dk. kaynatılıp süzülür.
Sosun Yapılışı
Bir tencerede yağ,salçalar domatesler ve biberler, haşlanılan köftelerin suyundan ( 2 su bardağı)ilave ederek pişirilir.Tuz ve baharatlarda karıştırlıp ,köfteler de ilave edilerek 10 dak. pişirlir.Ateşten almadan 2dk. önce sarımsaklar ilave edilip karıştırılarak ocaktan alınır.En son üzerinde ince kıyılmış maydonozlarde dökülerek en az 4 saat bekletildikten sonra servis edilir.
Not:Hamurun kıvamını anlamak için bir parça hamuru kaynar suya atıp bakın.Eğer hamur dağılıyorsa az un daha ilave edip yoğurabilirsiniz.Köftelerin piştikten sonra bekletilmesi ise sosu iyice çekmeleridir.Servis ederken soğuk veya ısıtarak ılık olarak, yoğurt ile beraberde servis edebilrisiniz.Veya, ılık olarak mısır ekmeğiyle denemenizi tavsiye ederim...
AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok: