7 Aralık 2009 Pazartesi



KORKOTALI ETLİ KARALAHANA SARMA
Malzemeler
4 Bağ karalahana
İç Malzemeler
1,5 kğ dana kuşbaşı
4 Adet ince doğranmış soğan
1,5 Su bardağı pirinç
1 Su bardağı korkota(mısır yarması)
Yarım çay bardağı sıvıyağ
3 Yemek kaşığı salça
3 Yemek kaşığı tereyağ
1 Çay bardağı ince kıylmış maydonoz ve dereotu
3 Su bardağı kaynamış su
Tuz.karabiber.kırmızıbiber,nane
Yapılışı
Öncelikle lahanlar kaymış suya atılıp 5 dk. haşlanır ve soğutlur.Geniş bir kaba yukarındaki tüm malzemeler (pirinç hariç) 1 bardak kaynamış su ile iyice ( 10dk.) yoğrulur.Ardından yıkanıp süzülmüş olan pirinç ilave edilkerek azar azar su ekleyip yoğrulmaya devam edilir.Daha sonra haşlanmış olan lahana yapraklarına sarılıp tencereye dizilir.Orta ateşte yaklaşık 40 dk. pişirilir.
Sıcak servis edlir.
Mısır Yarması Nasıl Yapılır?O yılın mahsulü mısır, koçanından (kumuşundan) ayrılır. Mısır çuvala konur ve sopayla dövülür. Sonrasında elle kalanları da ovularak koçandan ayrılır. Mısır güneşe serilir, iyice kurutulur. Kuruduktan sonra tercihen taş değirmende, çorbalık olarak çekilir.
Bu yarmaya gün kurusu yarma deriz. Bir de fırında kurutularak yapılanı vardır. Mısırlar fırına atılır, epeyce kavrulduktan sonra, yarma haline getirilir ki kendine has kokusu ile çok özeldir.
AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok: