26 Ekim 2009 Pazartesi

Karadeniz yöresine özgü lezzetli bir çorba.
KARALAHANA ÇORBASI
Malzemeler
2 kğ karalahana
1 su bardağı( bir gece önce suda bekletilmiş)barbunya fasulye
sıvıyağ veya tereyağı (istenildiği kadar)
2 adet orta boy soğan
yarım kğ kuşbaşı dana et
1 su bardağı korkota
1 kepçe mısır unu
1 yemek kaşığı içyağ( böbrek yağı)
kaynamış su ( alabildiği kadar)
tuz ve tatlandırıcılar
Yapılışı
Önce lahanalar ince doğranıp yıkandıktan sonra,bir gece bekleyen fasulyeler ile beraber haşlanır.Geniş bir tencerde yağ ile beraber soğan ve et kavrulur.Ardından lahana ve fasulyeler ilave edilip su ile birlikte pişirilmeye bırakılır.Bir süre piştikten sonra,korkata tuz ve tatlandırıcılar ilave edilir.Pişmeye yakın mısır unu ve iç yağ ilave edlip blendırdan çekilerek yaklaşık yarım saat kadar daha pişirilerek ,sıcak servis edilir.
AFİYET OLSUN

2 yorum:

fatosla dedi ki...

en sevdiğim çorbalardan biridir lahana çorbası evde benden başka kimse yemiyor ama ben bayılıyorum
etlisini denememiştim
birde korkata nasıl birşey? hiç duymadım

KUZEYİN KIZI dedi ki...

Merhaba,
Korkatanın diğer adı Mısır yarmasıdır.Karedeniz yöresine özgüdür.
O yılın mahsulü mısır, koçanından (kumuşundan) ayrılır. Mısır çuvala konur ve sopayla dövülür. Sonrasında elle kalanları da ovularak koçandan ayrılır. Mısır güneşe serilir, iyice kurutulur. Kuruduktan sonra tercihen taş değirmende, çorbalık olarak çekilir.
Bu yarmaya gün kurusu yarmada deriz. Bir de fırında kurutularak yapılanı vardır. Mısırlar fırına atılır, epeyce kavrulduktan sonra, yarma haline getirilir ki kendine has kokusu ile çok özeldir.
Lahana ile yapılan tüm yemeklerde kullanırız.Özelliklede etli kara lahana sarmalarında.Yemeği Çok lezzetli yapar...
Sevgiler...