1 Eylül 2009 Salı

FISTIKLI BAKLAVA (orta büyüklükte baklava tepsisi)
Malzemeler:
1 kg baklavalık un
3 adet yumurta
10 gr tuz( hamuru sağlamlaştımak için)
2 bardak su
yarım kg nişasta
500 gr tereyağı
300 gr fıstık (veya ceviz içi)
Şerbet için:
1 kg şeker
5 su bardağı su
Yapılışı:
Unu geniş bir kaba alıp yumurtalarla birlikte bir bardak su ve tuz ilave edilir.Yoğurulduktan sonra üzerine ıslak temiz bir bez örtülüp sıcak biryerde yarım saat dinlendirilir.Dinlenen hamur 12 eşit parçaya bölünüp ,her parçanın üzerine nişasta serpilir elle yassı hale getirilip mermer bir zemin veya sofra üzerinde oklava veya merdane yardımıyla hamurlar olabildiğince ince açılır.(hamur açılırken yırtılmaması için sürekli nişasta serpilir)İyice yağlanmış tepsiye teker teker dizilir.Yufkalar tepsiye dizilirken her defasında bütün yufkaların üzerine kısık ateşte eritilmiş tereyağı gezdirilir bu şekilde yufkalrın yarısı tepsiye döşendikten sonra, fıstıklar da tepsiye döşenir ,ve kalan diğer yufkalarda aynı şekilde tepsiye dizilir.Bıçağın tersiyle dış hamurlar tepsinin içine doğru sıkıştırılıp istenilen şekilde dilimlenir ve eritilmiş tereyağı tepsinin üzerine dökülür.Orta hararetli fırında yarım saat pişirilir.Baklava fırından alınır alınmaz sıcak şerbet verilir.
AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok: