9 Ekim 2010 Cumartesi

LAZ BÖREĞİ


Karadenizin Dillere Destan Böreği




Her Ne Kadar Adına Börek Dense de...Çok İddialı Bir Tatlıdır...
Malzemeler
14 adet baklavalık yufka
300 gr tereyağı
İç malzemeler
350 gr ceviz içi
Muhallebisi için
2 kg süt
1,5 Su bardağı şeker
4 Adet yumurta sarısı
3 Çorba kaşığı pirinç unu
4 Yemek kaşığı tereyağı
1 Çay kaşığı(tercihen) karabiber
Şerbet İçin Malzemeler
3 su bardağı su
3 su bardağı toz şeker
3 damla limon suyu
Yapılışı
Büyükçe  bir tencereye süt ve pirinç unu aynı anda konulup iyice karıştırılır .Kaynamaya başlayınca şeker ilave ediliP ve sırasıyla yumurta , tereyağı eklenip muhallebi kıvana gelinceye kadar pişirlir.
Diğer tarafta yağlanmış olan fırın tepsisine yufkalar sırayla dizilir.Yufkaları dizerken,sırasıyla bir katına tereyağı gezdirip ceviz içi serpilir,diğer katına muhallebi serilir,bu sıralamayla devam edilir.
Böreği keserken dağılmaması için , son 2 yufkaya sadece ceviz içi ve tereyağı serilir.Son yufkanın üzerine eritilmiş sıcak tereyağı dökülerek iri kareler halinde kesilip, 200 derecedeki fırına verilerek 1,5 saat pişirlir.
Börek Pişerken şerbeti hazırlanır .
Not :Şerbeti dökerken;şerbetin ılık,böreğin sıcak olmasına dikkat edilmelidir. Ilıkken servis edilir.
Üzerine fıstık,ceviz,pudra şekeri veya dondurmaylada servis edebilirsiniz.Diğer bir yapılışı da, yufkaların yarısını yağlayıp ve cevzi içi serperek muhallebiyi  sadece ortaya dökerekte yapabılabilir.
AFİYET OLSUN








3 yorum:

Tümay Öztürk dedi ki...

İnanmıyorum laz böreğimi yaptın! Tabii ki bir Rizeli olarak bayılırım! bayılırım! bayılırım!Yememiş herkese de tavsiye ederim:) Ellerine sağlık canım...

KUZEYİN KIZI dedi ki...

Canım teşekkür ederim.
Bende çoook severim.Bir Rizeli olarak:)
Kocaman öpüyorum canım.
Sevgiler...

YEMEK VAKTİ AYLİN dedi ki...

Ellerine sağlık çok seviyorum bende bu böreği ama hiç yapmadım desem...