12 Aralık 2010 Pazar

AŞURE


Malzemeler
750 gr aşurelik buğday
2 su bardağı nohut
2 su bardağı beyaz fasulye
1 çay bardağı pirinç
150 gr doğranmış kuru incir
250 gr doğranmış kuru kayısı
250 gr kuru üzüm
1 çay kaşığı tuz
1 adet portakal suyu ve rendesi
1 adet doğranmış elma
5 kğ kaynamış su
3 kğ şeker
2 yemek kaşığı nişasta
2 su bardağı süt
Üzeri İçin
Tarçın
Ceviz içi
Fndık içi
Nar
Yapılışı
Bir gece önceden buğday,nohut ve fasulye ayrı kaplarda suya konur.
Gece suda bekletilen buğday geniş bir tencereye(kendi suyu ile beraber) alınarak haşlanır.Ardından su  ,nohut ve fasulyelerde ilave edilerek birlikte kaynatılır.Sırasıyla pirinç ve diğer malzemler 10 dk. aralıklarla ilave edilip pişmesin 20 dk. kala şeker ilave eklenir.Şeker eridikten sonra süt ile nişasta çırpılarak ilave edilerek yaklaşık 1,5 saat pişirlir.Sıcakken kaselere dökülüp, soğuduktan sonra üzeri süslenerek servis edilir.
AFİYET OLSUN

Bir Tatlı Çeşidi Olan Aşureye Neden Bu İsim Verilmiştir?
Aşurenin aslı Arapça "Aşura"dır. Arapça'da "aşr" on demektir. Muharrem ayının onuncu gününe de Aşura denir. Nuh Peygamberin gemisinin toprağa oturduğu günün anıldığı güne de Aşura derler.
Aşura'dan devşirme olan Aşure kelimesi, içinde en az on (aşr) çeşit kuru bakliyat bulunması gereken ve kuru ve yaş yemişlerle süslenen, leziz bir tatlı çeşidinin adıdır.
Bir rivayete göre, Nuh'un gemisi Cudi dağına oturunca gemide bulunanlar, tufandan kurtuldukları için bir şükran borcu olarak gemide arta kalan çeşitli hububattan bir çorba pişirirler. İşte bu anıyı devam ettirmek isteyen Müslümanlar, Muharrem ayının onunda, aşure pişirerek, ama bu sefer içine şeker de katarak, bu leziz tatlı çeşidini hem evde ailecek yerler, hem de geleneğe uyarak bereketli bir yıl geçirmek için komşulara dağıtırlar.

1 yorum:

Tümay Öztürk dedi ki...

Zamanı geldi di mi:) Ne çabuk:) Ellerine sağlık canım ne güzel yapmışsın. Ben sanırım bu seneyi es geçeceğim gibi:) Artık bebişten sonra:)