18 Eylül 2009 Cuma



FIRINDA ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI

Malzemeler

1 kg dolma biber

2 su bardağı pirinç

1 su bardağı zeytinyağı

4 adet ince kıyılmış soğan

2 çorba kaşığı çam fıstığı

2 tatlı kaşığı kuru nane

2 yemek kaşığı kuş üzümü

1 çorba kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı yeni bahar

1,5 sıcak su bardağı su

Yapılışı

Geniş bir tencerde çam fıstıkları yağda hafif kavrulup,ardından soğanlar eklenerek kavrulmaya devam edilir.Yıkanıp iyice süzülen pirinçler ilave edilerek kavrumla işlemine(10-15 dk.) devam edilir.Ardından sırasıyla bütün baharatlar ile beraber su eklenerek 10 dakika pişirlir. Ocaktan alıp ılıtılır.Ilıyan iç malzeme, yıkanıp temizlenmiş biberlere doldurulup, biberlerin kendi kapağını kullanarak veya ister domates parçalarıyla, biberlerin ağızları kapatılarak önceden yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Yağ fırçasıyla biberlerin üzerleri tek tek yağlanıp yarım çay bardağı sıcak su ilave edilerek 200 derecedeki fırında 20 dakika pişirilir.

Zeytinyağlı dolmaların malzemeleri ve yapılışı temelde aynıdır.İster fırında olsun ister ocakta değişmez.(Kara lahana,asma yaparağı,patlıcan,kırmızı dolma ve yeşil dolma biber...)

AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok: